PRAWDOPODOBIESNTWO
Paulinka32: ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} losujemy 2 razy po jednej liczbie bez zwracaania oblicz prawdopod
zdarzenia A polegającego na wylosowaniu takich dwoch liczb , że suma pierwszej i podwojonej
drugiej jest liczbą parzystą
21 sty 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
innymi słowy ... pierwsza cyfra musi być nieparzysta ... a druga dowolna
21 sty 12:18
Janek191:
I Ω I = 6* 5 = 30
A = { ( x; y) : x ∊ { 2, 4, 6}, y ∊ { 1,2,3,4,5,6 } ⋀ y ≠ x }
więc
I A I = 3* 5 = 15
czyli
P( A ) = 15/30 = 1/2
=================
21 sty 16:47