procenty
madziur: cene pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a następnie obniżono o 20%. zatem cene towaru
obniżono o:
50%, 60%, 56%, 44 % . ma byc 44 ale nie rozumiem. prosze o pomoc
21 sty 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
powiedzmy, że początkowa cena to 100 PLN
obniżono o 30% ... więc nowa cena to 70PLN
tą cenę obniżono o 20% czyli o ile złotych

o 14PLN
czyli zostało 56PLN
| 56 | |
| = 56% <−−− taka jest cena produktu po dwóch obniżkach ... pytanie brzmi o ile |
| 100 | |
procent obniżono ... i stąd masz 100%−56% = 44%
21 sty 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozumiemy ?
21 sty 12:08
madziur: no a weźmy np: 20 zł jako cene produktu nie wyjdzie.....
21 sty 12:11
madziur: no a weźmy np: 20 zł jako cene produktu nie wyjdzie.....
21 sty 12:11
madziur: no a weźmy np: 20 zł jako cene produktu nie wyjdzie.....
21 sty 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak nie wyjdzie jak wyjdzie ... policz
21 sty 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybrałem 100 aby się 'ładnie' liczyło
21 sty 12:17
madziur: patrz: 20 zł x 0.7 = 14 ( po 30% obnizce)
pozniej 14 x 0.8 = 11.2 ( po 20% obnizce )
i 100 − 11.2=88.8
gdzie robie błąd ? pomoż
21 sty 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie 100
tylko
20 − 11,2 = 8,8 <−−− o tyle obnizono
a tak naprawdę to:
| 11,2 | |
| = ... tyle % poczatkowej ceny pozostało |
| 20 | |
21 sty 12:22
pigor: ... , no to
80%*70%*20= 56%*20= 5,6*2 =11,20 zł − nowa cena po obniżce, więc obniżono
cenę o 20zł−11,20zł= 8,80zł i to właśnie jest równe
44%*20zł = 4,4*2=
8,80zł.
21 sty 12:23
madziur: ahaaaaaa a ja myslalam, ze zawsze daje sie 100 bo tak tam wyzej napisałeś

wiesz o procenty
mi chodziło. DZIEKUJE!
21 sty 12:23
madziur: dzieki pigor
21 sty 12:24