matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
klaudia:
9X
4
−6X
2
+1=0
21 sty 11:45
Rybuszka:
t=x
2
(9t)
2
−6t+1=0 (3t−1)
2
=0 Dalej chyba nie musze mówić. Na końcu wystarczy cofnąć podstawienie
21 sty 11:50
bezendu:
t=x
2
9t
2
−6t+1=0 Δ=(−6)
2
−4*1*9=0
−b
1
t
0
=
=
2a
3
1
x
2
=
3
√
3
√
3
x
1
=
lub −
3
3
21 sty 11:52