ze
guess who: SZYBKIE ZADANKO, ZESPOLONE
Na płaszczyźnie zespolonej narysować (wystarczy mi przekształcenie, nie trzeba wykresu) zbiory
liczb zespolonych spełniających podane warunki:
| | 2 | |
e) 0 < arg(sprzężenie{z}) ≤ |
| π |
| | 3 | |
| | 2 | |
Nie jestem pewny jak podejść do tego sprzężenia z "z". Czy wyjdzie 0 > arg(z) ≥ |
| π? Mi |
| | 3 | |
tak wychodzi, ale widziałem inną odpowiedź i nie wiem skąd ona się wzięła.
A no i jeszcze nie wiem jak do takiego podejść:
21 sty 11:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyżby ktoś wlasnie pisał kolo/egzamin
21 sty 11:40
guess who: koło za 3 godziny, ale mam jeszcze mnóstwo materiału do powtórzenia i na tym się zatrzymałem
21 sty 11:41
guess who: ej no ej! pomushcje!
21 sty 11:47
guess who:

z=r*e
iφ
sprzężenie z "z" = r*e
−iφ , z tego co mi się wydaje.
Czyli argument φ z liczby, w jej sprzężeniu daje −φ:
arg(sprzężenie{z}) = −arg(z) ? Tak?
A skoro tak, to podstawiając:
| | 2 | |
0 < −arg(z) < |
| π /*(−1) |
| | 3 | |
| 2 | | 4 | | 3 | | 1 | | π | | π | |
| π = |
| π = |
| π + |
| π = |
| + |
| , czyli wykres taki jak u góry? |
| 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
21 sty 11:57
Sławek:
arg(z') = 2π − arg(z)
21 sty 11:59
guess who: czyli ostatecznie wychodzi to samo, bo okres to 2π i jak podstawiając Twój wzór po
przekształceniu będziemy mieli "0+2π", to robimy z tego po prostu "0"? I dalej dobrze
zrobione? Czy jednak inaczej?
No i ten drugi przykład,który podałem w pierwszym poście. Proszę chociaż o jakąś wskazówkę!
21 sty 12:02
Godzio:
argz = φ
| | 2 | | π | | 2 | |
k * |
| π < φ < |
| + |
| π * k |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
k = 0
k = 1
k = 2
21 sty 12:13
guess who: Dzięki wielkie!
21 sty 12:18
guess who:
Mam jeszcze jedną rzecz z zespolonych:
z6 = (1−3i)12
Powiedzcie jak to zacząć? Po prostu pierwiastkować dwustronnie, otrzymując "z = (1−3i)2"?
Można tak? Czy prawą stronę przekształcić na trygonometryczną (co mi nie wychodzi −
niestandardowe cos i sin)? Czy jeszcze jakoś inaczej?
21 sty 12:33
guess who: Oczywiście chodzi o rozwiązanie tego równania
21 sty 12:33
Godzio:
To co zrobiłeś to będzie tylko jedno rozwiązanie ! Resztę otrzymujesz przez przesuwanie, zaraz
rozpiszę.
21 sty 12:38
guess who: Ech, znowu te kilka wyników, słaby ze mnie słuchacz na zajęciach, a Krystian z eTrapeza jakoś
specjalnie nie zgłębiał się w tego typu przykłady. Dzięki z góry za rozpisanie!
21 sty 12:40
Godzio:
z
6 = (1 − 3i)
12
z
1 = (1 − 3i)
2 = 1 − 6i − 9 = − 6i − 8
| | π | | π | |
z2 = z1(cos |
| + isin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
z3 = z2(cos |
| + isin |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
albo
| | π | | π | | 2π | | 2π | |
z3 = z1(cos |
| + isin |
| )2 = z1(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
z
4 = −z
1
z
5 = −z
2
z
6 = − z
3 (chyba tak ta końcówka)
| | π | | 2π | | π | |
A dlaczego kąt |
| ? Ano dlatego że mamy z6 czyli |
| = |
| ! |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
21 sty 12:42
Godzio:
Jak jeszcze chcesz coś to pisz, bo za 15 min idę i sam zaczynam się uczyć na kolokwium
21 sty 12:44
guess who: Dzięki. Skąd ja mam w tych zespolonych wiedzieć kiedy szukać kilku rozwiązań, a kiedy nie? :f
Jednak w eTrapezie było coś podobnego, ale tylko przy pierwiastkach − znajdywało się jedno
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
rozwiązanie i dalej z niego tym samym wzorem zk=zk−1(cos( |
| )+isin( |
| )). |
| | n | | n | |
No, prawie tym samym, bo tutaj chyba nie ma tego φ? Kurde, muszę teraz to sam na jakimś
przykładzie powoli przeanalizować.
21 sty 12:52
Godzio:
Zawsze masz szukać wszystkich rozwiązań jeżeli masz równanie
zn = coś to masz mieć n pierwiastków !
21 sty 12:53
guess who: Dobra, czaję. Idę chyba zaraz na uczelnię i tam z kimś jeszcze rozwiążę kilka zadanek, gdybym
czegoś jeszcze sam nie ogarnął. Dzięki za wszystko!
21 sty 12:57
Godzio: Spoko, powodzenia !
21 sty 12:57