pochodna jak to się robi ?
bonzi: Jeżeli mam taka pochodna do obliczenia
acrcos(1−2x)
to mam to robić w taki sposób ?
y'=(acrcos(1−2x))'=acrcos(1−2x)' *(1−2x)'
korzystam ze wzoru na acrcos i może przez dugą pochodną ?
21 sty 11:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
zwaną także 'pochodną wnętrza'
tak
21 sty 11:36
bonzi: a w takim razie jak wyliczyć pochodną z 1−2x ?
21 sty 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
(1−2x)' = ... nie wiesz ile to jest

f(x) = x+1 ... ile wynosi pochodna

analogicznie tutaj:
f(x) = 1−2x ... ile wynosi pochodna
21 sty 11:55
bonzi: f(x)' = x+1 =2
f(x)' = 1− 2x = 0 − 2 =−2
matematykę miałem 10 lat temu
21 sty 11:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to już wiesz jak policzyć pochodną z (1−2x)'
21 sty 12:00
bonzi: Dzienkować
21 sty 12:04