pochodna
Anita: czy mozna tak zapisac pochodna tej funkcji ?
f(x)=(arccosx)
2x2+1
f(x)'=(2x
2+1)(arccosx)
2x2*(2x
2+1)'
f(x)'=(2x
2+1)(arccosx)
2x2*(4x)

?
21 sty 11:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojj niee niee
to nie jest tak łatwo
21 sty 11:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f(x)g(x))' = ... to o wiele bardziej skomplikowany wzór jest
musisz przekształcić (f(x))g(x) = eln (f(x))g(x) = eg(x) * ln(f(x)
i liczyć pochodną z takiej własnie postaci
21 sty 11:35
Anita:
y=e
ln(arccosx)2x2+1=e
(2x2+1)*ln(arccosx)
y'=?
(e
x)'=e
x i dalej musze pomnożyć przez pochodną całej potęgi ? bo już się pogubiłam
21 sty 11:42
Anita: pomoże ktoś z tym przykładem ?
21 sty 12:30