badanie monotonicznosci
Anita: Mam zbadac monotoniczność
Po pierwsze, czy dziedzina jest poprawnie
x≠0
y=x
2√2−x
2−x≥0
x≥2
D=<2,
∞)

y'=2x(
√2−x)+x
2(U{1}{2
√2−x)(−1)
y'=−x
2+x
√Δ=1
x
1=−1
x
2=0
dla dziedziny powyżej przedział będzie tylko jeden ? f(x)↓ dla x∊<2,
∞) ? bo cala reszta nie
wchodzi w dziedzine
21 sty 11:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po co warunek x≠0

(szczęśliwie nie wpływa na poprawność dziedziny)
21 sty 11:16
Anita: x≠0 bo przed pierwiastkiem jest x ?
21 sty 11:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
y' ... to (−1) to ma być potęga ... czy w mianowniku normalnie

tak czy siak −−− tego ma nie
być
21 sty 11:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) =
√x2+1 to dziedzina to x≠0

niby z jakiej racji
21 sty 11:18
Anita: ojojoj nie wyszlo
| | 1 | |
y'=2x(√2−x)+x2( |
| )(−1) tak ma byc |
| | 2√2−x | |
21 sty 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
po transformacji y' ... niby skąd taka postać

a w życiu
21 sty 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd to (−1)
21 sty 11:19
Anita: a skąd to sie bierze ? f(x) =
√x2+1
21 sty 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
√x2+1 <−−− przykład ilustrujacy, ze ząłożenie x≠0 dla pierwiastka nie jest dobrym
założeniem
21 sty 11:21
Anita: ok, a więc jak wyglada pochodna tego ?
rozpisze to
korzystam ze wzoru [f(x)*g(x)]'=f(x)'*g(x)+f(x)*g(x)'
y'=(x
2)'(
√2−x)+x
2(
√2−x)'
| | 1 | |
y'=2x√2−x+x2( |
| )(2−x)' to jest dobrze ? |
| | 2√2−x | |
| | 1 | |
y'=2x√2−x+x2( |
| )(−1) |
| | 2√2−x | |
21 sty 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ... zapomniałem o pochodnej wnętrza
ale nadal przekształcenie źle uczynione
21 sty 11:32
Anita: a możesz pomóc ? bo nic mi innego nie przychodzi do głowy prócz wyciągnięcia x przed całość
21 sty 11:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2 | | 4x(2−x) − x2 | |
2x√2−x − |
| = |
| = ... mamy (2−x) a nie |2−x| dzięki |
| | 2√2−x | | 2√2−x | |
dziedzinie ...
21 sty 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik i odejmujesz ułamki
21 sty 11:38
Anita:
−5x2 + 8x2√2−x = 0 \ * 2
√2−x
−5x
2 + 8x=0
√Δ=8
x
2=0
f(x)↘ dla x∊<2,
∞) ?
21 sty 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila chwila chwila ... przecież dziedzina jest źle
2−x ≥ 0 ⇔ x≤2
21 sty 11:53
Anita: ops...
f(x)↘ dla x∊(0,2>∪(−8/5, −∞)
f(x)↗ dla x∊(−8/5,0) ?
21 sty 11:56
21 sty 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nawet
| | −b | | −8 | |
x1 = |
| = |
| = 0.4 |
| | 2a | | −10 | |
21 sty 11:59
Anita: tak to jest jak jest Δ=0
21 sty 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 8 | |
oki ... mój błąd ... ale nadal −−− tam nie ma − |
| |
| | 5 | |
tylko +
21 sty 12:05
Anita: faktycznie bo w mianowniku też jest −, jak zwykle głupie błędy i braki ze szkoły średniej...
dzięki!
21 sty 12:09