funkcje
lary: Dana jest funkcja f okreslona wzorem (x+6)2 − 7. Zbiorem wartosci tej funkcji jest ? Pomocy
21 sty 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
wersja I
masz do czynienia z parabolą f(x) = x
2 ... przesunięta o jaki wektor

w takim razie jaki jest zbiór wartości

wersja II
wyrażenie (x+6)
2 jaki ma zbiór wartości (zauważ, że jest to kwadrat liczby rzeczywistej)

to (x+6)
2 − 7 jaki będzie miał zbiór wartości
21 sty 10:48
PW: Wykres tej funkcji powstał w wyniku przesunięcia wykresu funkcji g(x)=x2 o wektor [−6,−7].
Wystarczy narysować i zobaczyć, gdzie teraz jest wierzchołek. Wszystko co powyżej wierzchołka
(patrząc oczywiście na osi OY) to zbiór wartości funkcji f(x) = (x+6)2−7. Zwróć uwagę, że
przesunięcie równoległe do osi OX w tym zadaniu nie ma znaczenia.
21 sty 10:49