21 sty 10:43
misia: ponawiam prośbę
21 sty 11:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
ów znak oznacza 'iloczyn' takich własnie wyrażeń
np.:
∏i=1n ai = a1*a2*a3*...*an
21 sty 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
∏i=1n i = n!
21 sty 11:23
misia: | | 1 | |
ale jak im wyszlo np. |
| x3 |
| | 2 | |
21 sty 13:22
misia: na przykladzie bd mi latwiej zrozumiec
21 sty 13:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
w jaki sposób L
i(x) liczone już wiesz
21 sty 13:23
misia: tak, wiem jak wyliczyc L0(x), L1(x) itd.
nie rozumiem jednak skad potem sie bierze wielomian, jak to obliczyc z wynikow Li(x)
21 sty 13:40
misia: przepraszam za opoznienie w odpisaniu,ale nie spodziewalam sie tak szybkiej odpowiedzi
21 sty 13:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
nad wyliczeniami Li(x)
masz podane ile wynoszą fi, które masz z węzłów
podstawiasz do wzoru w(x) = ∑ fi * Li = (w tym przypadku) f0L0 + f1L1 + f2*L2 + f3*L3
podstawiasz odpowiednie wartości pod fi oraz odpowiednie wyrazenia pod Li
i redukujesz co się da
21 sty 13:44
misia: o, juz rozumiem

wyszlo, dziekuje bardzo

21 sty 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy
21 sty 13:54