matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj ciaglosc funkcji
Anita:
Jak to rozwiązać ?
x−3
dla x≠−2 ∧ x≠−2
x
2
−4
f(x)= 1 dla x=−2 3 dla x=2
x−3
−5
lim
=[
]=+
∞
x
2
−4
0
−
x→−2
−
x−3
−5
lim
=[
]=−
∞
x
2
−4
0
+
x→−2
+
f(−2)=1 f(2)=3
?/ czyli ta funkcja jest nieciągła w x
0
=2 ∧ x
0
=−2 bo nie czaje tego do końca
21 sty 10:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
limesów dla x−> +2 nie napisałaś ... ale tak ... funkcja ta nie będzie ciągła w tych dwóch punktach
21 sty 10:26
Anita:
Dzięki
21 sty 10:41