objętość stożka
KEJTI : Stosunek wysokości stożka do średnicy jego podstawy wynosi
3:2. Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 20√10π. Obliczyc objętość tego
stożka.
moje wnioski:
H=3r
πrl = 20√10 π
l=
√H2 + r2
l= 2r
jak mam dalej wyliczać aby uzyskać objętość stożka? Proszę o pomoc
21 sty 00:51
dero2005:
πrl = 20
√10π
rl = 20
√10
l =
√H2 + r2
r =
H =
l =
21 sty 08:41
KEJTI : ale 3:2 to stosunek wysokości do średnicy, a średnica to 2r!
21 sty 12:09
dero2005: rzeczywiście, masz rację, nie zauważyłem ale to nic nie zmienia sposobu obliczania a tylko
końcowy wynik
21 sty 20:06