zad
Agnesssa: A jak można obliczyć e do potęgi jeden przez x ?
21 sty 00:18
Mila: Podstawiaj za x liczby, i co konkretnie chcesz policzyć?
21 sty 00:20
Agnesssa: Ogólnie to robię zadanie o treści:
Wyznacz przedziały, w których funkcja jest malejąca i rosnąca f(x)=x2e do potęgi 1/x
21 sty 00:26
Agnesssa: czy pochodna tej funkcji wynosi 2x*e do potęgi 1/x − e do potęgi 1/x

?
21 sty 00:28
Mila: f(x)=x2e1/x taka funkcja?
21 sty 00:39
asdf: (x2*e1/x)' = 2x * e1/x − e1/x
21 sty 00:40
Agnesssa: tak, taka funkcja... czyli dobrze zrobiłam na tym etapie?
21 sty 00:44
Radek: Chyba to będzie tak ale nie jestem pewien
((x2e)1/x)'=(e1/x(x2)1/x(log(x2)−1))/x2
21 sty 00:51
Mila:

f(x)=x
2e
1/x
| | −1 | |
f '(x)=2x*e1/x +x2*e1/x*( |
| )=2x*e1/x−e1/x |
| | x2 | |
f '(x) =0⇔2x*e
1/x−e
1/x=0
e
1/x(2x−1)=0
2x=1
e
1/x(2x−1)>0⇔2x−1>0 (e
1/x>0 dl x≠0)
| | 1 | |
x< |
| i x≠0 funkcja malejąca |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | e2 | |
dla x= |
| min lokalne f( |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
lim
x→0+(x
2e
1/x)=
∞
lim
x→0−(x
2e
1/x)=0
21 sty 00:54
Agnesssa: Dziękuję bardzo za rozwiązanie
21 sty 01:04
Mila:
21 sty 15:16