BRYŁY
Monza: RYSOWANIE
Czy może mi ktoś narysować jak wygląda trapez równoramienny po obrocie wokół:
1. krótszej podstawy
2. ramienia
Bo kompletnie nie mogę sobie wyobrazić ...
20 sty 23:33
Mila:

Bryła obrotowa?
Walec z wydrążonymi stożkami
H
w=a
r
w=r
s=h
trapezu
l=c tworząca stożka= dł.ramienia trapezu
20 sty 23:40
Monza: Hmm a jak wyglada kat miedzy 2 sasiednimi bokami w ostrosłupie prawidłowym trójkatnym? Wiesz
może?
20 sty 23:45
Mila: Już Ci chyba rysowałam?
W ostrosłupie mamy ściany.
.Ma być kąt między ścianami bocznymi?
20 sty 23:54
Monza: Tak
ale chodzi mi o zaznaczenie gdzie jest kat prosty
20 sty 23:57
Yard:
Rysunek nie przedstawia trapezu równoramiennego, to jest niestaranny rysunek.
21 sty 00:01
Monza: No może i nie ale chociaż zobaczyłem jak to wyglada
Jeszcze mnie zastanawia co powstanie jak wokół boku obracamy xD
21 sty 00:04
Mila: No, to proponuję wykorzystać staranność Yarda do bryły obrotowej, ja narysuję ostrosłup.
21 sty 00:07
Monza: xD
21 sty 00:11
Mila:

BE⊥SC
AE⊥SC,
(BE jest wysokością opuszczoną na bok SC w ΔBCS
AE jest wysokością opuszczoną na bok SC w ΔACS)α
21 sty 00:15
Monza: Δ
21 sty 00:17
Monza: Dzieki

Temat do zamkniecia
21 sty 00:17
Mila:
21 sty 00:18
PW: Oj, nie zamykajmy. Chcę zobaczyć ten staranny rysunek Yarda pokazujący efekt obrotu trapezu
wokół ramienia!
21 sty 13:20
Monza: Nie ma

Pan Yard zrezygnował
Kurna. Na 5 tygodni przed matura zapomniałem jak wyglada ten kąt ...
Na szczescie odnalazłem temat. Pozdrawiam
2 kwi 16:15