ciągi
krzysiek: zad 1. wyznacz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 300, ktore sa podzielne przez
7
zad.2 wyznacz sume wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 4 wiekszych od 500
prosze o dokladne rozwiazanie
20 sty 22:28
Eta:
| | 294−105 | |
1/ 105,112,119,.......... , 294 ,a1=105, r=7, n= |
| +1= 28 |
| | 7 | |
| | a1+an | | 105+294 | |
S= |
| *n= |
| *28=....... |
| | 2 | | 2 | |
2/ 504, 508, ....... , 996
dokończ.......
20 sty 22:35
Saizou : najmniejsza liczba 3−cyfrowa podzielna przez 7 to 105
a największa (mniejsza niż 300) to 294
a
n=294
a
n=a
1+(n−1)7
294=105+(n−1)7
189=(n−1)7
27=n−1
n=28
chyba coś takiego
20 sty 22:36
Eta:
20 sty 22:36
Ajtek:
1.
a
1=105
a
n=294
r=7
a
n=a
1+(n−1)*r
294=105+(n−1)*7 ⇒ n=...
Drugie analogicznie.
20 sty 22:37
Ajtek:
A się rzuculi
20 sty 22:37
Eta:
20 sty 22:37
Saizou :
20 sty 22:40
Mila: Widzę,że tercet bawi się.
20 sty 22:41
Eta:
Hej
Mila
20 sty 22:41
Ajtek:
Baw się z nami
Mila, będzie kwartet
20 sty 22:42
krzysiek: sprawdzi mi ktos czy w zadaniu 2 wyszlo 12330
20 sty 23:01
krzysiek: odwoluje pytanie
20 sty 23:10
Mila: a
1=504
a
n=996
n=124
20 sty 23:10
krzysiek: juz tak wlanie zrobilem wczesniej pomylilem sie z a1
20 sty 23:11
Mila:
20 sty 23:22