matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj ekstrema lokalne funkcji
Aga:
f(x)=ctg5x
20 sty 22:25
rozi:
ctg5x jest funkcją malejącą, brak ekstremów lokalnych.
−5
f'(x) =
sin
2
5x
f'(x)=0
−5
=0/*sin
2
x
sin
2
5x
−5=0 brka ekstremum lokalnych( nie wiem jak się to odmienia
) + założenia
20 sty 23:59