stereometria
KOSTEK: zad1
podstawa graniastosłupa prostego jest romb, którego pole wynosi 240cm2 . Pola przekrojów
wyznaczonych odpowiednio przez krawędź boczną i przekątną podstawy wynosza 288cm2 i 240cm2.
Oblicz objętość graniastosłupa
zad2
podstawa graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD, |AB|=|CD|=13cm, |BC|=11cm i
|AD|=21cm. Pole przekroju DBB'D' graniastosłupa równa się 180cm2. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa.
20 sty 22:08
Mila:

288=p*H
| | 1 | | 1 | |
240=q*H⇔ |
| p*q=p*H⇔H= |
| p |
| | 2 | | 2 | |
p=2H
288=2H*H
H
2=144
H=12
dalej już prosto działaj samodzielnie
20 sty 23:03
Yard:
Jakiś pokręcony jest ten graniastosłup, krawędzie boczne nie są równolegle. Nie są
także równoległe przeciwległe boki rombu.
21 sty 00:04