Aga1.: l: 3x+4y+1=0
k: 5x+5y+2=0
Punkt P(x
0,y
0) należy do dwusiecznej kąta utworzonego przez te proste, jeśli odległość punktu
P od prostej l jest równa odległości punktu P od prostej k.( Zakładam,że znasz ten wzór)
| I3x0+4y0+1I | | I5x0+5y0+2I | |
| = |
| |
| √32+42 | | √52+52 | |
| I3x0+4y0+1I | | I5x0+5y0+2I | |
| = |
| /*5√2 |
| 5 | | 5√2 | |
I
√2(3x
0+4y
0+1)I=I5x
0+5y
0+2I
√2(3x
0+4y
0+1)=5x
0+5y
0+2
lub
√2(3x
0+4y
0+1)=−5x
0−5y
0−2
Dokończ. Wobec dowolności punktu P, możesz przyjąć x
0=x, y
0=y.
Otrzymasz dwie dwusieczne