matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
roubi:
Liczby 2,−1 oraz 5 są pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(3)=40.Zatem współczynnik przy x3 jaką ma wartość:
20 sty 21:09
Jolanta:
W(x)=a(x−2)(x+1)(x−5) W(3)=a(3−2)(3+1)(3−5) W(3)=a(−8) 40=−8a a=−5
21 sty 00:38