Ile wynosi liczba pierwiastków wielomianu?
roubi: W(x)=(4x2+9)(x4+1)(−x2+3x−10)
20 sty 21:07
ZK: | | 9 | |
czyli 4x2+9=0 to x2=− |
| a kwadrat liczby moze byc liczba ujuemna? Nie wobec tego nie |
| | 4 | |
ma pierwiastkow
Lub x
4+1=0 to rozwiaz i zobacz czy beda pierwiastki −masz stopien parzysty
lub −x
2+3x −10=0
Δ=b
2−4ac
Δ=9−4*(−1)*(−10)=−31<0 to sa pierwiastki czy nie ma
Teraz odpowiedz na pytanie . Ile pierwiastkow nma ten wielomian
20 sty 21:57
roubi: Ten wielomian nie posiada pierwiastków,czyli liczba 0
21 sty 17:13