proszę o pomoc
Asia: Naszkicuj wykres funkcji f i odczytaj z niego rozwiązania nierówności f(x)>0
a) f(x)=sin x2
20 sty 20:47
Asia: Proszę chociaż o jakieś wskazówki
20 sty 20:51
Mila:

1) rysujesz wykres funkcji
y=sin(x) niebieski T=2π
2) "rozciągasz " wykres wzdłuż OX w zeszycie narysuj dla x∊<0;4π>
| | x | |
sin |
| >0 dla x∊(0+4kπ;2π+4kπ) i k∊C |
| | 2 | |
20 sty 21:04
Asia: Dziękuje ślicznie
20 sty 21:08
Asia: Jak oblicza się tą okresowość ?
SKąd wiedzieć że wykres się rozciąga?
Nie mogę sobie przypomnieć
20 sty 21:09
Mila:

1) y=sin(2x) (x−y są podwojone, czyli szybciej"biegną" wykres przybliża się do OY
okres 2 razy mniejszy czyli zamiast 2π teraz będzie T=π
20 sty 21:27
Asia: a do czego teraz jest ten wykres?
20 sty 21:29
Mila: Wyjaśniłam Ci jak i dlaczego zmienia się okres funkcji sinx, tak samo jest dla cosx .
Wykres cosinusa rozciąga się dla przypadków
20 sty 22:47