Ciągi arytmetyczne
anusia111: Wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc ,że:
a + a =10 a − a =6
1 3 5 2
6 cze 22:23
anusia111: Wyznacz ciąg geometryczny, jeśli :
a +a =3 a =1/2
1 2 3
ps.1/2 to ulamek jedna druga nie umiem go innaczej zapisac PRZEPRASZAM
6 cze 22:28
tim: Indeksy dolne robimy a
1

pOMOGĘ.
6 cze 22:29
tim: To powoli

Po jednym
6 cze 22:29
tim: Indeksy robimy a __ 1...
6 cze 22:29
tim: a1 + a3 = 10
a5 − a2 = 6
a1 + a1 + 2r = 10
a1 + 4r − a1 − r =6
Wystarczy rozwiązać...
6 cze 22:30
tim: Drugie:
a1 + a2 = 3
a3 = 0,5
a1 + a1 + r = 3
a1 + 2r = 0,5
Wystarczy rozwiązać.
6 cze 22:33