pochodna
ziomek: Oblicz pochodną....
na prawde nie wiem gdzie robie błąd, ale wychodzi mi iny wynik niz na wolframie.
mógłby to ktoś obliczyć krok po kroku?
20 sty 20:26
:): | −2x(1+x2)2 − 2(1+x2)*2x(1−x2) | |
| = ... |
| (1+x2)4 | |
20 sty 20:31
ziomek: do tego momentu dochodze bez problemu... problem w dalszych przekształceniach bo wychodzi mi
zły wynik, dlatego podpowiedź mi nic nie da
proszę, polciz to do końca
20 sty 20:33
:): | (1+x2)[−2x(1+x2)−2*2x(1−x2)] | | [−2x(1+x2)−2*2x(1−x2)] | |
| = |
| = |
| (1+x2)4 | | (1+x2)3 | |
| | −2x−2x3−4x+4x3 | | 2x3−6x | |
= |
| = |
| |
| | (1+x2)3 | | (1+x2)3 | |
20 sty 20:35
ziomek: dzięki

teraz moge dalej badać funkcje, wiem już gdzie błąd robiłem
20 sty 20:39
:): chyba liczysz ekstrema
20 sty 20:41
asdf:
| (1−x2)'(1+x2)2 − (1−x2)[(1 + x2)2]' | |
| = |
| (1+x2)4 | |
| 2x(1+x2)2 − 4x(1−x2)(1+x2) | |
| = |
| (1+x2)4 | |
| (1+x2)( 2x(1+x2) − 4x(1−x2) ) | |
| = |
| (1+x2)4 | |
| (1+x2)( 2x+ 2x3 − 4x−4x3) ) | |
| = |
| (1+x2)4 | |
| (1+x2)( −2x − 2x3) ) | |
| = |
| (1+x2)4 | |
| −2x(1+x2)(1+ x2) ) | |
| = |
| (1+x2)4 | |
tak ma wyjść?
20 sty 20:41
:): @asdf, zjadłeś minusa w drugiej linijce
20 sty 20:45
asdf: Dzieki, sorry. Podziwiam tych co pisza bezblednie na tym edytorze
20 sty 20:46
ziomek: akurat to już druga pochodna

ekstrema wyznaczone zgodnie z odpowiedzią....
20 sty 21:09