wyznacz granicę ciągu
basia: an=n−√n2+4n+3
20 sty 20:21
Aga1.:
| | a2−b2 | |
Wskazówka a−b= |
| , czyli |
| | a+b | |
| | n2−(n2+4n+3) | |
n−√n2+4n+3= |
| |
| | n+√n2+4n+3 | |
dokończ.
20 sty 20:32
asdf:
| | n + √n2 + 4n + 3 | |
* |
| |
| | n + √n2 + 4n + 3 | |
20 sty 20:32
basia: dokonczenie polega juz na tym by znalezc ktore dazy do czegos tam
20 sty 20:35
Mila:
| | n+√n2+4n+3 | |
limn→∞(n−√n2+4n+3)* |
| = |
| | n+√n2+4n+3 | |
| | n2−n2−4n−3 | |
=limn→∞ |
| teraz dokończ |
| | n+√n2+4n+3 | |
20 sty 20:36
basia: cos mi to nie wyłazi
20 sty 20:47
Janek191:
− 4 n − 3
= lim −−−−−−−−−−−−− =
n→∞ n + √n2 + 4n + 3
Dzielimy licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n2 )
− 4 − 3/n
= lim −−−−−−−−−−−− = − 4/ 2 = − 2
n →∞ 1 + √1 + 4/n + 3/n2
bo 3/n → 0, 4/n → 0, 3/n2 → 0 , gdy n → ∞
20 sty 20:57