chemi!
magda: umie ktos chemie prosze

chce wiedziec czy jak zapisuje związek nitrobezen (z tym "kółkiem" w
środku) to czy NO2 może być dołączone do jakiegokolwiek wierzchołka tego sześciokąta
foremnego .?
20 sty 20:10
Mateusz: Tak moze byc jedynie w reakcjach ta kolejnosc nie jest dowolna trzeba tu pamietac o
podstawnikach pierwszego i drugiego rodzaju ktore kierują nowy w odpowiednie pozycje orto i
para oraz meta ale to szczegoł. Natomiast notacji z kołkiem w srodku sie juz nie uzywa i
raczej nie zaleca sie jej stosowac bo sugeruje powazny błąd w budowie cząsteczki
20 sty 20:35
magda: aha ok. A chciałabym jeszcze sie apytac jesli rysujac szesciokąt foremny to czy zawsze te
podwójne wiązanie będą co jeden bok tego sześcikąta ? bo nie wiem kiedy jak mam to rysować
21 sty 10:33
Mateusz:

znaczy mozesz i tak i tak jak na rysunku wg teorii Kekulego atomy wegla w benzenie wiązą się ze
sobą na przemian wiązaniami pojedynczymi i podwójnymi a wiazania te sie przemieszczają w
cząsteczce
Dlatego wpadli na pomysł aby rysowac wzor z kołeczkiem ale wg mnie nie wiem jak inni chemicy
robiło sie przez to powazny błąd sugerując odmienną budowe benzenu i dlatego mysle ze sie
wycofano z tego

i wrocono do schematow zresztą prawidłowych jak najbardziej jak na rysunku
powyzej
21 sty 11:54
Mateusz:

aha jeszcze taka dygresja bo moze na lekcji nie wytłumaczono a z doswiadczenia wiem ze mało kto
tłumaczy i mu sie chce popatrz na powiązania atomow węgla i wodoru w benzenie podobnie jest w
drugim przypadku oczywiscie wszystkie wiązania są tej samej długosci co mi sie nie udało tego
jak widac zachowac
21 sty 13:13