matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
skajper:
Zbadaj monotoniczność ciągu
n
2
+2n+1
a
n
=
n
2
+4
Doszedłem do tego, że:
n
2
+4n+4
a
n
+1=
n
2
+2n−3
−2n
2
+12n−13
a
n
−a
n
+1=
(n
2
+2n−3)(n
2
−4)
i nie wiem jak dalej
20 sty 20:07
T:
skąd te −3 w mianowniku a
n+1
20 sty 20:10
:):
n
2
+2n+1+2n+2+1
n
2
+4n+4
a
n+1
=
=
n
2
+2n+1+4
n
2
+2n+5
n
2
+4n+4
n
2
+2n+1
a
n+1
−a
n
=
−
=
n
2
+2n+5
n
2
+4
(n
2
+4n+4)(n
2
+4)−(n
2
+2n+1)(n
2
+2n+5)
=
(n
2
+4)(n
2
+2n+5)
= ...
20 sty 20:16
skajper:
źle przepisałem a
n
w mianowniku jest n
2
−4
20 sty 20:17