rownoleglosc prostopadlosc
gosia:): rownoleglosc, prostopadlosc...mam 2płaszczyzny:
1. ax+2y−6z=0
2. 4x−by+3z=0
*czy płaszczyzna 1 jest prostopadła do pł2 dla b=2a−9 ?
*czy pł.1 jest równoległa do 2 dla a=−8; b=1 ?
*czy obie płaszczyzny zawierają punkt (0,0,0)?
20 sty 20:01
Janek191:
π1 : a x + 2y − 6 z = 0
π2 : 4 x − by + 3 z = 0
Płaszczyzny
π1 : A1 x + B1 y + C1 z + D1 = 0
π2 : A2 x + B2 y + C2 z + D2 = 0
są równoległe i różne , gdy
A1/ A2 = B1 / B2 = C1 / C2
2) a = − 8; b = 1
Mamy wtedy równania :
− 8 x + 2y − 6 z = 0
4 x − 1 y + 3 x = 0
więc
− 8/4 = 2 /(−1) = (−6)/ 3 = − 2
zatem płaszczyzny są równoległe − dla a = − 8 i b = 1
==============================================
Jeżeli A1 *A2 + B1 *B2 + C1 *C2 = 0
to płaszczyzny π1 i π2 są prostopadłe
b = 2a − 9
Mamy wtedy równania :
a x + 2y − 6 z = 0
4x − (2a − 9) y + 3 z = 0
więc
a*4 + 2*( 9 − 2a) − 6* 3 = 4a + 18 − 4a − 18 = 0
Płaszczyzny są prostopadłe dla b = 2a − 9.
====================================
a*0 + 2*0 − 6*0 = 0 i 4*0 − b*0 + 3*0 = 0
zatem obie płaszczyzny zawierają punkt ( 0, 0, 0 ).
=========================================
20 sty 22:11