ciągi
Karo: wyznacz liczby wiedząc, że x,y,z i x*z= 16 ciąg geometryczny
a (x−1, y−2, z−5) tworzą ciag arytmetyczny..
proszę o pomoc.. wychodzą mi jakieś dziwne liczby:(
20 sty 19:49
Janek191: x, y , z − ciąg geometryczny, więc y2 = x*z
a ponieważ x*z = 16 , zatem y2 = 16 ⇒ y = − 4 ⋁ y = 4
x −1 , y − 2, z − 5 − ciąg arytmetyczny, więc
y − 2 − ( x − 1) = z − 5 − ( y − 2) , zatem y − x − 1 = z − y − 3 ⇒ 2y = x + z − 2
1) Dla y = −4
x*z = 16
− 8 = x + z − 2 ⇒ x = − 6 − z
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( − 6 − z)*z = 16
−6 z − z2 = 16
z2 + 6z + 16 = 0
Δ = 62 − 4*1*16 = 36 − 64 < 0 − brak rozwiązań
2) Dla y = 4
x*z = 16
8 = x + z − 2 ⇒ x = 10 − z
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 10 − z)*z = 16
10 z − z2 = 16
z2 − 10 z + 16 = 0
Δ = ( −10)2 − 4*1*16 = 100 − 64 = 36
√Δ = 6
z = ( 10 − 6}/ 2 = 2 ⋁ z = ( 10 + 6)/ 2 = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wtedy
x = 10 − 2 = 8 ⋁ x = 10 − 8 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz y = 4
Mamy
Odp. x = 8, y = 4, z = 2 lub x = 2, y = 4 , z = 8
===============================================
20 sty 22:36