matematykaszkolna.pl
geometria analityczna wektory monika: Witam, czy mógłby ktos mi pomóc w nastepujących zadaniach? Mam braki w dziedzinie geometrii, dla mnie to kompletnie czarna magia, z pozoru niby banalne zadania, ale nie radze sobie z nimi. Zadanie 1 . a)Naszkicować Ai = ( xi,yi) , i = 1,2,3,4 . b) Obliczyć długość wektora |A1A2|, |A2A3|, |A3A4|, |A4A1| . c)Obliczyć wysokość opuszczoną z A1 na odcinek A4A3 , wysokość opuszczoną z A2 na A4A1 [ itd.] d)Obliczyć wektor normalny do A1A2 ,A2A3, A3A4 [itd.] e) Obliczyć pole trójkąta A1A2A3 f)Obliczyć pole prostokąta A1A2A3A4 g)Obliczyć punkt przecięcia oraz kąt przecięcia A1A3 i A2A4 h) Obliczyć cosinus kąta między wektorami A4A1A2 , A1A2A3 Zadanie 2. a)Obliczyć |A1A2| [itd.] b)Obliczyć odległość A4 od A1A2A3 c) Obliczyć objętość A1A2A3A4 d)Obliczyć pole A1A2A3 e)Obliczyć wektor normalny A1A2A3 pod A1, A2, itd mozna podstawić sobie jakie sie chce liczby. Prosiłabym, nie o całe rozwiazania, bo wiem, ze wiele liczeia jest w tym, ale o jakies proste, łatwe naprowadzenie co i jak w jakim zadaniu od czego zacząc. Z góry dziekuje emotka
20 sty 19:29
monika: zad1 b mam juz do niego wzór. jak to policzyc w zad1 c? czy mozna policzyc najpierw długosci odcinków, nastepnie wyznaczyc srodek podstwy i opuscic wysokosc na ten punkt ? bo to sa wektory, wiec nie wiem czy mozna liczyc to tak jak w liceum ...
20 sty 19:50
monika: czy ktos mógłby pomóc ?
20 sty 20:33