Znajdz pola pozostalych trojkatow
asia: Przekatne trapezu rownoramiennego ABCD ,ktorego krotsza podstawa jest CD a pole wynosi P ,
przecinaja sie w punkcie S . Pole trojkata DSC wynosi 1/16P. Znajdz pola pozostalych 3
trojkatow , na ktore przekatne podzielily trapez.
proszę o pomoc
20 sty 19:27
Eta:
| | 1 | |
k>0 skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS P(ΔCDS)=P2= |
| P |
| | 16 | |
P
1=k
2*P
2 , P
3=P
4=k*P
2
P(tr)= P
1+P
3+P
4+P
2 = k
2*P
2+k*P
2+k*P
2+P
2= (k
2+2k+1)*P
2
to:
P= (k+1)
2*P
2 ⇒ (k+1)
2= 16 ⇒ k+1=4 ⇒
k=3
| | 3 | | 3 | | 1 | | 9 | |
Odp: |
| P, |
| P, |
| P, |
| P |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
20 sty 20:31
Eta:
| | 1 | |
Dla jasności : P= (k+1)2*P2 ⇒ P=(k+1)2= |
| P ⇒ (k+1)2=16 |
| | 16 | |
20 sty 20:34
asia: wielkie dzięki ale mam 2 ale

po pierwsze dlaczego P3=P4=k*P2, a nie P3=P4=k2*P2 ? tak by wynikało z P3/P2=k2 .... jesli moja
wersja jest dobra to to zaburzy zadanie....
a po drugie P= (k+1)2*P2⇒ P=(k+1)2=1/16P.. ni bardzo wiem dlaczego z mnożenia P2 czyli 1/16
nagle jest znak =
mimo wszystko jeszcze raz bardzo dziękuje
20 sty 21:09
asia: ok to drugie ogarnęłam......ale o to pierwsze bardzo proszę o pomoc
20 sty 21:37
Eta:
| | a*h | | a*h | |
P(ΔABD)= |
| = P1+P3 i P(ΔABC)= |
| = P1+P4 |
| | 2 | | 2 | |
to: P
1+P
3= P
1+P
4 ⇒ P
3=P
4
|AS|= k*|SC|
| | |AS|*h | | |SC|*h | |
to: P3= |
| = |
| = P2 ⇒ P3= k*P2 |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 22:01
Michał558: |AS|= k*|SC|
to: P3= |AS|*h/2=|SC|*h/2= P2 ⇒ P3= k*P2
sorki ale ja też jakoś chyba tego nie rozumiem
21 sty 18:00