matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
Marcelinka:
Liczby log
3
9, 2log
2
8, −6log
1/
3
27 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego a
n
. Iloraz q tego ciągu jest równy: A. −3 B. −1 C. 2 D. 3
20 sty 19:13
Eta:
log
3
9=2 2log
2
8=2*3=6 −6log
1/3
27= −6*(−3)= 18 2, 6, 18 ⇒ q=3
20 sty 19:20