Prawdopodobienstwo.
Maturzystka: Witam. Mam takie zadanie do rozwiazania i nie wiem jak je ugryzc: "Mamy 8 ksiazek, wsrod
ktorych sa ksiazki A i B. ustawiamy je losowo na pustej polce. oblicz prawdopodobienstwo, ze
pomiedzy A i B beda staly dwie inne ksiazki." Z gory dziekuje za pomoc, bylabym wdzieczna
jezeli ktos znalazby czas aby wytlumaczyc mi to lopatologicznie
20 sty 19:13
Eta:
A x x B x x x x
x A x x B x x x i podobnie dla ksiązek B x x A x x x x
x x A x x B x x
x x x A x x B x
x x x x A x x B
|Ω|=8! |A|= 2!*5*6!
P(A)=........
20 sty 19:24
Maturzystka: faktycznie, proste to bylo, dziekuje
20 sty 19:33