wielomiany
ahu8: Wykaż, że dla p∊R wielomian
W(x)=x3−(p+1)x2+(p−3)x+3
ma 3 niekoniecznie różne pierwiastki
mnożę:
w(x)= x3−px2+x2+px−3x+3=x2(x−p)+x(x+p)−3(x−3)
i czy to znaczy, że pierwiastkami są: x=3 oraz jakiekolwiek liczby przeciwne p i −p ?
20 sty 19:12
T:
... to nic nie znaczy ... dotatkowo jeszcze błąd w znakach ...
20 sty 19:27
ahu8: tak, już widzę błąd, zamiast + to − ma być przed x
2.
to w takim razie proszę o podpowiedź
20 sty 19:32
ahu8: to wtedy nie byłyby przeciwne tylko właśnie p i 3
20 sty 19:33
T:
ładne zadanko −

Z jakiego to zbioru?
20 sty 19:34
ahu8: Myślę, że z głowy mojego matematyka, rzuca zadaniami jak z rękawa. ; )
20 sty 19:37
T:
... można np tak:
Zauważamy, że jednym z pierwiastków jest x=1 bo:
1−p−1+p−3+3=0
Zatem nasz wielomian dzieli się bez reszty przez (x−1)
Z dzielenia [x3−(p+1)x2+(p−3)x+3]:(x−1) otrzymasz x2−px−3
... poradzisz sobie?
20 sty 19:40
T:
... no i jak idzie ... bo nie chcę Cię pozbawić przyjemności z samodzielnego "rozkminienia"−
20 sty 19:46
ahu8: Podzieliłam sama Hornerem (żeby mi bardziej utkwiło)
(x−1)(x2−px−3)=0
x=1 lub x2−px−3=o
zakładam, że Δ≥0 (bo nie mają być różne)
Δ=p2+12>0 dla każdego x∊R
20 sty 19:50
ahu8: tfu, dla każdego p∊R
20 sty 19:51
T: ładne zadanko ... prawda

?−
20 sty 19:53
ahu8: bardzo, jak każde z wielomianów mi się podoba, szkoda tylko, że mój mózg tak mało ogarnia : )
20 sty 19:55
T:
Δ>0 a pierwiastki niekoniecznie różne bo jeden z tego kwadratowego może pokryć się z x
1=1
(dla wprawki możesz sprawdzić dla jakiego p −

)
20 sty 19:56
Mila: Δ>0, zatem równanie:
x
2−px−3=0 ma dwa różne pierwiastki, wykaż, że jeden z nich może być równy 1.
I to będzie wszystko .
20 sty 20:01
T:
... a swoją drogą to macie fajnego Profcia −
20 sty 20:02
ahu8: dla p=−2
x2+2x−3
Δ=16
x1=−3, x2=1
20 sty 20:02
T: ... brawo ... bravissimo −
20 sty 20:06
ahu8: O tak, chciałabym mieć takiego Profcia, ale człowiek prywatny to nie państwowy.
20 sty 20:07
Mila:
AHU, należą sie od Ciebie, wielkie podziękowania dla T.
20 sty 20:08
ahu8: Ależ oczywiście, o tym się nie zapomina. Po głębokiej analizie zadania rozwiązując go w
zeszycie pragnę wyrazić moje serdeczne podziękowanie w stronę T za chęć otwarcia umysłu i
pomocy jakiej gotów był udzielić mi w ten mroźny niedzielny wieczór. Dziękuję!
20 sty 20:13
T:
... cała przyjemność ... −
20 sty 20:14
T:
dzięki
ahu8 .... dzięki
Mila ... uciekam na brydża−
20 sty 20:17
Mila: Szlemika życzę.
20 sty 20:42