matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podaj jaka jest monotoniczność
Wika:
a
n
= n
2
+3n
20 sty 18:57
Saizou :
a
n
=n
2
+3n a
n+1
=n
2
+2n+1+3n+3=n
2
+5n+4 a
n−1
−a
n
=n
2
+5n+4−n
2
−3n=2n+4 zatem ciąg jest rosnący
20 sty 19:00