ciagi
zadanie: liczby a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu. arytmetycznego i współczynnikami wielomianu
w(x)=x3+ax2+bx+c. Wiedząc że w(x) przy dzieleniu przez dwumian x+1 daje resztę −1 oraz ze
w(1)=1 oblicz w(0)
a−b+c−1=−1
a+b+c+1=1
2b=a+c nie chce mi to wyjsc
20 sty 18:56
Janek191:
Mamy układ równań :
− 1 + a − b + c = − 1 ⇒ a − b + c = 0
1 + a + b + c = 1 ⇒ a + b + c = 0
b − a = c − b ⇒ 2 b = a + c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam 2 b za a + c do I równania
2b − b = 0
b = 0
====
więc
a + c = 0 ⇒ c = − a
czyli
w(x) = x3 + a x2 − a
===================
zatem
w(0) = 03 + a*02 − a = − a
===========================
20 sty 22:51
zadanie: w odp. jest 4
21 sty 21:43