tożsamosc trygonometryczna
Krzysiek: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
| | 2sin2x+ sin4x | |
|
| =ctg2 x |
| | 2sin2x −sin4x | |
Z góry dziękuję za pomoc w zadaniu.
20 sty 18:54
Saizou : podpowiedź
sin4x=sin(2x+2x)=2sin2xcos2x skorzystałem z sin2x=2sinxcosx
20 sty 18:57
Eta:
licznik lewej strony : 2sin2x+2sin2x*cos2x= 2sin2x(1+cos2x)
mianownik lewej strony: 2sin2x(1−cos2x)
| | 2sin2x(1+cos2x) | | 1+cos2x | | 1+2cos2x−1 | |
L= |
| = |
| = |
| = |
| | 2sin2x(1−cos2x) | | 1−cos2x | | 1−2cos2x+1 | |
=......= ctg
2x=P
20 sty 19:00
Mila: Witaj Eto!, Jaka zima u Ciebie?
20 sty 19:06
Krzysiek: Dzięki wielkie
20 sty 19:07