proszę o wytłumaczenie
marta: wiedząc , ze sin alfa + cos alfa = 5/4, oblicz sin alfa * cos alfa
sinα + cosα = 5/4 należy podnieść do kwadratu obie strony
sin²α + 2 sinα*cosα + cos²α = 25/16 nie wiem skąd wziełasie ta 2 i dlaczego dodaje sie obydwa
wyrażenia
sin²α + cos²α + 2*sinα*cosα = 25/16
wiedząć że sin²α + cos²α=1 (jedynka trygonometryczna)
1 + 2*sinα*cosα = 25/16
2*sinα*cosα = 25/16 − 1
2*sinα*cosα = 9/16 dzielimy przez 2 obie strony
sinα*cosα = 9/32 czyli mamy to co chcieliśmy
20 sty 18:54
Ajtek:
Ze wzoru skróconego mnożenia:
(a+b)2=a2+2ab+b2
20 sty 18:57
marta: Ajtek: teraz jasne jak słońce dzieki
20 sty 19:05
Ajtek:
Proszę

.
20 sty 19:07