rozwiąz równanie
Karo: √16−8x+x2 + 2x = 2
wynik wyszedł −2 . dobrze?
20 sty 18:25
T:
... chyba nie −:(
20 sty 18:27
Karo: hmm
20 sty 18:32
T:
√(x−4)2+2x−2=0
|x−4|+2x−2=0
dla x<4
−x+4+2x−2=0
x=−2
dla x>4
x−4+2x−2=0
3x=6
x=2 ... nie mieści się w przedziale
więc pozostaje przeprosić ...
20 sty 18:36
Ajtek:
Warunki:
x2−8x+16≥0
i
−2x+2≥0
Później obustronnie do kwadratu.
20 sty 18:37
Saizou : T to jeszcze musisz sprawdzić dla x=4 bo tego nie uwzględniłeś w odpowiedzi
20 sty 18:38
pigor: ..., np. tak :
√16−8x+x2+2x= 2 ⇔
√(4−x)2=2−2x i 2−2x ≥0 ⇔ |4−x|=2−2x i
x≤ 1 ⇒
⇒ 4−x=2−2x ∨ 4−x=2x−2 ⇔
x=−2 ∨
x=23 ⇔
x∊{23,−2} . ...
20 sty 18:40
pigor: ... , źle tam , nie x=23 tylko x=2, ale 2>1 więc tylko odpowiedź tylko x=−2
20 sty 18:44
T:
...
pigor też "pojechał" −
20 sty 18:46
Karo: to co jest wkoncu dobre?

bo ja nie ogarniam juz
20 sty 18:48
Karo: a jakby bylo w zadaniu podobnym tj. :
√25−10+x2 + 2x = 4 ?
20 sty 18:59
Ajtek:
Zrób analogicznie.
20 sty 19:00
Karo: √(5−x)2 + 2x = 4
I5−xI +x =4
5−x +2x =4
x= −1
−5+x +2x =4
3x = 9
x =3
ale nie wiem ocb z tymi zalozeniami
20 sty 19:01
Karo: − 1 bedzie tylko odpowiedzia tak?
20 sty 19:04