matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole ograniczone krzywymi (całka)
Forek:
Oblicz pole figury ograniczonej krzywmi: y= 2x
2
−6x +10 y= −x
2
+6x x
2
−6x +10 = −x
2
+6x 2x
2
−12x +10 = 0 x1 = 1 x2 = 5 Całka od 1 do 5 S [(−x
2
+6x) − (x
2
+6x −10)] = S −2x
2
+12x −10 = − 2x
3
/3 +6x
2
−10x = −250/3 + 150 −50 = 50/3 Wg. wolframa
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+[%28-x2+%2B+6x%29+-+%28x2-6x%2B10%29]+from+1+to+5
Powinno wyjść 64/3. Co pominąłem ?
20 sty 18:03
Patryk:
na pewno 1 i 5 ?
20 sty 18:07
Patryk:
brak 2 w 3 linijce
20 sty 18:08
Forek:
um mój błąd, w 1 równaniu nie powinno być tej 2, czyli y = x
2
−6x +10
20 sty 18:36