okrąg wpisany w romb
szymek: Proszę pilnie o pomoc w jednym zadaniu. Oto jego treść:
Okrąg o równaniu (x−7)2+(y−1)2=20 wpisany jest w romb ABCD. Okrąg ten jest styczny do boku AB
w punkcie S1(9,−3) i styczny do boku AD w punkcie S2 (2,6, 1,8). Wyznacz współrzędne
wierzchołków A,B,C,D.
20 sty 18:03
T:
... okrąg ten ma środek w punkcie S(7, 1) i promień r=
√20
Bok AB zawiera się w prostej przechodzącej przez S
1 i prostopadłej do prostej zawierającej
odcinek SS
1 .. teraz jaśniej

?
20 sty 18:21
szymek: tak
20 sty 18:40
szymek: a można konkretniej ?
20 sty 18:46
T: ... to tak .... czy konkretniej

?
20 sty 18:47
szymek: konkretniej bo nie bardzo rozumiem
20 sty 18:50
T:
masz środek okręgu S(7, 1) i punkt styczności S
1(9, −3) z bokiem AB
Piszesz równanie prostej zawierającej te punkty
| | −3−1 | |
y+3= |
| (x−9) y=−2x+15
|
| | 9−7 | |
Prosta zawierająca bok AB jest prostopadła do tej więc ma współczynnik kier. 1/2
i przechodzi przez S
1 ...zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y+3= |
| (x−9) y= |
| x−7 |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
... to tylko kroczek
Teraz identycznie z S i S
2
i wyznaczysz równanie prostej zawierającej bok AD
Z układu równań prostych zawierających boko AB i AD wyznaczysz współrzędne punktu A
... przyjemnych rachunków −
20 sty 19:04