Trygonometria
Amator: | | 1 | |
oblicz tgα wiedząc że cosα= |
| (√2+√6) |
| | 4 | |
sin
2+cos
2=1
tg
2=7−4
√3
tg=
√7−4√3
wynik nie wychodzi w książce pisze tg=2−
√3
20 sty 18:01
Ajtek:
| | 1 | |
Skąd |
| po podniesieniu do kwadratu? |
| | 2 | |
20 sty 18:02
Amator: | | 1 | | 2 | | 2√12 | | 6 | |
gdyż |
| (2+2√12+6)= |
| + |
| + |
| = |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 8 | | 2√12 | | 1 | | 4√3 | | 1 | | √3 | |
|
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 16 | | 16 | | 2 | | 16 | | 2 | | 4 | |
20 sty 18:06
Ajtek:
Aaa okej.
20 sty 18:09
Amator: Widzisz może jakiś błąd bo ja żadnego i nie wychodzi
20 sty 18:10
Amator: up
20 sty 18:21
Ajtek:
Już sie biorę

.
20 sty 18:22
Ajtek:
Szukaj błędu przy liczeniu tg2x, tam tylko coś może być pomylone.
20 sty 18:26
Ajtek:
Mi wyszło −2+√3, zapewne gdzieś znak pomyliłem.
20 sty 18:29
pigor: ... , zauważ, że masz dobrze bo "twój"
tgα==√7−4√3=
√4−2*2√3+√32=
√(2−√3)
2=
2−√3 . ...
20 sty 18:31
Ajtek:
No tak, na to nie wpadłem

.
Cześć
pigor 
.
20 sty 18:34