Prostopadłe proste
Maniek: Proste y i y1 są prostopadłem gdy m wynosi:
a) m=0
b)m=−1
c)m=−13
d)m=−23
y=3x+3m
y1=(2x+1)x+6
20 sty 17:50
Ajtek:
Sprawdź czy dobrze napisałeś zadanie.
20 sty 17:52
Maniek: Kurde, wkradł się błąd.
y1= (2m+1)x+6
a y bez zmian
20 sty 17:57
Ajtek:
Warunek prostopadłości prostych a1*a2=−1, zatem:
3*(2m+1)=−1 ⇒ m=...
a1, a2 − współczynniki kierunkowe prostych
20 sty 17:59
Maniek: 3*a1=−1
a1=−13
2m+1=−13
2m=−43
m=−23
Wyszło mi tak, czyli odp D.
20 sty 18:07
Ajtek:
Wygląda ok

.
20 sty 18:21