zadanieee
znowu angelka;): Jeżeli kąty α, β, γ trójkąta ABC spełniają warunki: γ=80 stopni( kąt przy wierzchołku) i α= 2γ−
2β( kąt przy podstawie), to miara kąta β jest równa:
6 cze 21:14
Maniek: Suma miar kątów w trójkącie to 180 stopni
więc...
y + β + 2β = y + 3β
y + 3β = 180 stopni
y=80
3β = 180 − 80
3β=100
β=33,(3)
6 cze 21:38
Maniek: sorry... nie doczytałem...
się robi...
6 cze 21:39
Maniek: 180=α+β+γ
180=(2γ−2β) + β + y
180= 2y − 2β + β + y
180= 3y − β
180= 240 − β
180 − 240 = −β
−β=−60
β=60
nmzc
6 cze 21:46