zadanieeee
Gosiulenka: Zad: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetyczny, gdy jest on określony wzorem:
B) an=n
2
C) an=n
2−n
D) an=3*2
n
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania domowego

20 sty 17:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
arytmetyczny będzie jeżeli
an+1 − an = r ... czyli nie jest 'zależny od 'n''
20 sty 17:25
Gosiulenka: wybacz ale nie rozumiem tego...
20 sty 17:29
zombi: Odejmij wyraz an+1−an
20 sty 17:30
Gosiulenka: to zostanie 1 tak?
20 sty 17:31
Gosiulenka: i co dalej?
20 sty 17:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
i 1 nie jest zalezne od 'n'
czyli to jest ciąg arytmetyczny
20 sty 17:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
wow ... gdzie Ci 1 wyszło

pokaż to nam
20 sty 17:34
Gosiulenka: wybacz ale ja nie umiem kompletnie matmy

jak odejmiesz a
2+
1−a
n
to zostanie samo 1
20 sty 17:37
Gosiulenka: no dobra ale jakim jest on wzorem określany?
20 sty 17:37
Gosiulenka: sorki mała pomyłka an+1−an
20 sty 17:38
roubi: Wartość wielomianu W(x)=x3−1 dla argumentu √3+1 wynosi:
20 sty 17:42
zombi: Gosia, ale ty nie masz zrobić an−an+1, tylko n+1−szy znak i n−ty znak i odejmij
20 sty 17:43
roubi: Liczby 2,−1 oraz 5 są pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(3)=40.Zatem
współczynnik przy x3 jaką ma wartość:
20 sty 17:48
roubi: Liczba pierwiastków wielomianu W(x)=(4x2+9)(x4+1)(−x2+3x−10) wynosi:
20 sty 17:54
roubi: Stopień wielomianu W(x)=(2x3−3)2(6x9+1) jest równy:
20 sty 17:57
roubi: Wielomiany W(x)=ax(ax−2)2 oraz P(x)=27x3−36x2+12x kiedy są równe:
20 sty 18:03