Proszę o pomoc;)
Karo: Wyznacz liczby wiedząc że
x,y,z tworzą ciag arytmetyczny i x+z=4 oraz ( x+ 1, y+ 2, z+ 5) tworzą ciag geometryczny.
20 sty 17:18
T:
skoro x+z=4 .... ⇒y=2
czyli ciąg ten to
2−r 2 2+r
więc geometryczny to ... 3−r 4 7+r
i musi zachodzić (3−r)(7+r)=16
21+3r−7r−r
2−16=0
r
2+4r−5=0
Δ=36
r
1=−5
r
2= 1
... i wszystko jasne−
20 sty 17:32
Karo: a mi wyszlo calkiem inaczej. hm mi wyszlo ze ciag arytm to 1,2,3 a geom. to 2,4,8
brałam pod te wzory.
najpierw
potem
podstawialam do wzoru an
2=an−1 * an+1
za y podstawilam tam 2 a za x wstawialam 4−z
20 sty 17:44
Karo: nie wiem skad wzielo sie u Ciebie 7 +r

wytłumaczysz?
20 sty 17:46
T:
arytmetyczny 1, 2, 3 i geometryczny 2, 4, 8 ... to jedno rozwiązanie
drugie to 7, 2, −3 8, 4, 2
20 sty 17:51
T:
trzeci wyraz aytmetycznego to 2+r
trzeci geometrycznego to 2+r+5
20 sty 17:52
Karo: a no tak

przepraszam, juz wiem

dzieki wielkie !
20 sty 17:58