pomoże ktoś
Karo: w graniastosłupie prawidłowym o podstawie trójkątnej przekątna ściany bocznej ma długość 6 i
tworzy z sąsiednią ścianą kąt 30 stopni. oblicz objętość graniastosłupa.
20 sty 17:16
dero2005:

s = 6
| hp | | 1 | |
| = sin 30o = |
| ⇒ hp = |
| s | | 2 | |
h =
√s2 − a2 =
V = P
p*h =
20 sty 17:37
Karo: dziekuje bardzo
20 sty 17:46
Karo: mogłbys powiedzieć czy dobry wyszedl mi wynik?
3√3 * 2√6 ? bo jakoś taki dziwny mi wyszedł
20 sty 17:55
dero2005:
hp = 3
a = 2√3
h = 2√6
Pp = 3√3
V = 2√6*3√3 = 6√18 = 18√2
20 sty 18:33
Karo: dziekuje
20 sty 18:35