równoległobok
KEJTI : Prosze bardzo o pomoc w tym zadaniu:
Boki równoległoboku sa równe 4 i 5, a przekatna 7. Obliczyc
pole równoległoboku oraz długosc drugiej przekatnej.
Czy mógłby ktoś mi powiedzieć, czy pole wynosi 17,9 a druga przekątna 5,8 ?
20 sty 17:07
Eta:

W każdym równoległoboku
e2+f2=2(a2+b2) ( wykaż ze wzoru cosinusów
e
2+49=2(25+16) ⇒ e
2= 33 ⇒ e=
√33
ze wzoru cosinusów :
| | a2+b2−e2 | | 25+16−33 | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | 2ab | | 2*4*5 | | 5 | |
P= a*b*sinα=..........
20 sty 18:42