całka
studentka: Jak taką całkę policzyć ? ∫√1−4x2 dx
20 sty 16:56
studentka: spróbowałam przez podstawienie za 1−4x
2 podstawiłam t
2 . Po wyliczeniach wyszło mi
20 sty 16:58
studentka: nie wiem czy dobrze to zrobiłam. I nawet jeżeli dobrze, to teraz nie wiem co z tym zrobić.
20 sty 17:00
studentka: moglby ktoś sprawdzić to dla mnie?
20 sty 17:07
Mila:
Ja liczę tak:
1) [2x=t; 2dx=dt]
| | 1−t2 | | 1 | | t2 | |
2)(**) ∫√1−t2dt=∫ |
| dt=∫ |
| dt−∫ |
| dt= [ druga całka |
| | √1−t2 | | √1−t2 | | √1−t2 | |
| | t | | t | |
przez części:t=u; dt=du; dv= |
| ; v=∫ |
| dt=−√1−t2] |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
=arcsint−(−t
√1−t2+∫
√1−t2dt=arcsint+t
√1−t2−∫
√1−t2dt= przenosimy całkę na lewą stronę
do (**) i mamy
2∫
√1−t2dt=arcsint+t
√1−t2
| | 1 | |
stąd ∫√1−t2dt= |
| (arcsint+t*√1−t2) |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫√1−t2dt= |
| (arcsint+t*√1−t2)= |
| (arcsin(2x)+2x*√1−4x2)+C |
| 2 | | 4 | | 4 | |
20 sty 17:55
b.: | | sin t | |
można też podstawić np. x= |
| , gdzie t ∊[−π/2, π/2] |
| | 2 | |
20 sty 17:57
studentka: dziękuję Mila. nie wpadłam na to, zeby liczyć z "całek stowarzyszonych". Wielkie dzięki
20 sty 18:14
Mila:
20 sty 18:40