asfaf
Mateista: Czy ekstremum lokalne funkcji to to samo co punkt krytyczny?
20 sty 16:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
każde ekstremum jest punktem krytycznym
nie każdy punkt krytyczny jest ekstremum
20 sty 16:53
Mateista: W takim razie jak wyznaczyć ekstremum lokalne ? tzn skąd wiadomo że punkt krytyczny będzie
ekstremum albo nim nie będzie?
20 sty 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiadomo że ekstremum MUSI być punktem krytycznym
ale jest dodatkowy warunek aby tenże punkt krytyczny, podejrzany o bycie ekstremum, faktycznie
był tymże ekstremum
20 sty 16:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
musi dojść do zmiany znaku f' w otoczeniu punktu x0 (punktu krytycznego), aby ten był
ekstremum funkcji i dodatkowo (co oczywiście) musi funkcja być ciągła w tymże punkcie
20 sty 16:59
psik: ja słyszałem jeszcze nazwę punkt stacjonarny
20 sty 17:03
Mateista: Czyli żeby wyznaczyć ekstrema funkcji, lokalne czy globalne, tak czy siak trzeba wyznaczyć
monotoniczność ?
20 sty 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie trzeba
mozna policzyć kolejne pochodne
punkt krytyczny 'x' jest:
ekstremum jeżeli f(2n−1)(x) = 0 ⋀ f(2n)(x) ≠ 0
punktem przegięcia jeżeli f(2)n(x) = 0 ⋀ f(2n+1)(x) ≠ 0
jednak dla np. f(x) = x2010 trochę by zajęło stwierdzenie, że xo = 0 jest ekstremum
funkcji, a nie punktem przegięcia
20 sty 17:08
Mateista: dzięki za przydatne twierdzenie

czyli określić że punkt jest ekstremum możemy:
−wyznaczając punkt krytyczny i monotoniczność funkcji
−wyznaczając punkt krytyczny i licząc kolejne pochodne
dziękuję
20 sty 17:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
można też wykazać że dla nieskończenie małego przedziału (x
o−ε , x
o+ε) funkcja nie jest
różnowartościowa
ale najprościej pokazać monotoniczność funkcji
20 sty 17:17
Mateista: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze opisałem rozwiązanie? "Zbadać monotoniczność, ekstrema lokalne
i naszkicować wykres funkcji f(x)=x4−2x2−3"
Obliczam pierwszą pochodną
f'(x)=4x3−4x=4x(x−1)(x+1)
Wyznaczam monotoniczność funkcji f, badam znak pierwszej pochodnej:
f'(x)>0 dla x∊(−1,0)∪(1,∞)
f'(x)<0 dla x∊(−∞,−1)∪(0,1)
Funkcja f jest :
−rosnąca w x∊(−1,0) , x∊(1,∞)
−malejąca w x∊(−∞,−1), x∊(0,1)
Wyznaczam punkty krytyczne funkcji:
f'(x)=0⇔x=−1 ⋁ x=0 ⋁ x=1
Funkcja osiąga ekstremum lokalne w punkcie x=−1. W otoczeniu punktu x=−1 pochodna zmienia znak
z − na +, zatem jest to minimum lokalne
Funkcja osiąga ekstremum lokalne w punkcie x=0. W otoczeniu punktu x=0 pochodna zmienia znak z
+ na −, zatem jest to maksimum lokalne
Funkcja osiąga ekstremum lokalne w punkcie x=1. W otoczeniu punktu x=1 pochodna zmienia znak z
− na +, zatem jest to minimum lokalne
fmax=f(0)=−3
fmin=f(−1)=−4
fmin=f(1)=−4
Chodzi mi głównie o opis, bo z metodą nie mam problemu
20 sty 17:42
psik: Czy punkt stacjonarny i krytyczny to to samo? Zadanie wydaje mi się dobrze opisane/
20 sty 17:47
Mateista: tak
20 sty 17:49