matematykaszkolna.pl
asfaf Mateista: Czy ekstremum lokalne funkcji to to samo co punkt krytyczny?
20 sty 16:48
Artur_z_miasta_Neptuna: nie każde ekstremum jest punktem krytycznym nie każdy punkt krytyczny jest ekstremum
20 sty 16:53
Mateista: W takim razie jak wyznaczyć ekstremum lokalne ? tzn skąd wiadomo że punkt krytyczny będzie ekstremum albo nim nie będzie?
20 sty 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna: wiadomo że ekstremum MUSI być punktem krytycznym ale jest dodatkowy warunek aby tenże punkt krytyczny, podejrzany o bycie ekstremum, faktycznie był tymże ekstremum
20 sty 16:58
Artur_z_miasta_Neptuna: musi dojść do zmiany znaku f' w otoczeniu punktu x0 (punktu krytycznego), aby ten był ekstremum funkcji i dodatkowo (co oczywiście) musi funkcja być ciągła w tymże punkcie
20 sty 16:59
psik: ja słyszałem jeszcze nazwę punkt stacjonarny
20 sty 17:03
Mateista: Czyli żeby wyznaczyć ekstrema funkcji, lokalne czy globalne, tak czy siak trzeba wyznaczyć monotoniczność ?
20 sty 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna: nie trzeba mozna policzyć kolejne pochodne punkt krytyczny 'x' jest: ekstremum jeżeli f(2n−1)(x) = 0 ⋀ f(2n)(x) ≠ 0 punktem przegięcia jeżeli f(2)n(x) = 0 ⋀ f(2n+1)(x) ≠ 0 jednak dla np. f(x) = x2010 trochę by zajęło stwierdzenie, że xo = 0 jest ekstremum funkcji, a nie punktem przegięcia
20 sty 17:08
Mateista: dzięki za przydatne twierdzenie emotka czyli określić że punkt jest ekstremum możemy: −wyznaczając punkt krytyczny i monotoniczność funkcji −wyznaczając punkt krytyczny i licząc kolejne pochodne dziękuję
20 sty 17:16
Artur_z_miasta_Neptuna: można też wykazać że dla nieskończenie małego przedziału (xo−ε , xo+ε) funkcja nie jest różnowartościowa ale najprościej pokazać monotoniczność funkcji emotka
20 sty 17:17
Mateista: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze opisałem rozwiązanie? "Zbadać monotoniczność, ekstrema lokalne i naszkicować wykres funkcji f(x)=x4−2x2−3" Obliczam pierwszą pochodną f'(x)=4x3−4x=4x(x−1)(x+1) Wyznaczam monotoniczność funkcji f, badam znak pierwszej pochodnej: f'(x)>0 dla x∊(−1,0)∪(1,) f'(x)<0 dla x∊(−,−1)∪(0,1) Funkcja f jest : −rosnąca w x∊(−1,0) , x∊(1,) −malejąca w x∊(−,−1), x∊(0,1) Wyznaczam punkty krytyczne funkcji: f'(x)=0⇔x=−1 ⋁ x=0 ⋁ x=1 Funkcja osiąga ekstremum lokalne w punkcie x=−1. W otoczeniu punktu x=−1 pochodna zmienia znak z − na +, zatem jest to minimum lokalne Funkcja osiąga ekstremum lokalne w punkcie x=0. W otoczeniu punktu x=0 pochodna zmienia znak z + na −, zatem jest to maksimum lokalne Funkcja osiąga ekstremum lokalne w punkcie x=1. W otoczeniu punktu x=1 pochodna zmienia znak z − na +, zatem jest to minimum lokalne fmax=f(0)=−3 fmin=f(−1)=−4 fmin=f(1)=−4 Chodzi mi głównie o opis, bo z metodą nie mam problemu
20 sty 17:42
psik: Czy punkt stacjonarny i krytyczny to to samo? Zadanie wydaje mi się dobrze opisane/
20 sty 17:47
Mateista: tak
20 sty 17:49