algebra
Sikorka: pilniutkie
sprawdzic czy podzbior W ={(x1,x2); x2=2x1} tworzy podprzestrzenw przestrzeni R2 Jesli
tworzy to znalezc jej baze i wymiar.
na mocy twierdzenia o podprzestrzeniach w jest podprzestrzenia R
2 a jak znalezcbaze
20 sty 16:46
IIIII: W= (x1,2x1)
1) ⋀ x+y∊W
x,y∊W
x=(x1,2x1)
y=(y1,2y1)
x+y=(x1,2x1)+(y1,2y1)= (x1+y1,2x1+2y1)= (x1+y1, 2(x1+y1)) ∊W
2) ⋀ ⋀ βx∊W
x∊W β∊R
βx=(βx1,2βx1) ∊W
Z tego wynika że podzbiór W jest podprzestrzenią przestrzeni R2
Niestety więcej nie pomogę
20 sty 17:03
Sikorka: dzieki,

ale to ze jest to podprzestrenia tez potrafie wykazac, tylko nie potrafie znalezc
bazy, a raczej sie domyslam, ale chciala bym pelna odpowiedz
20 sty 17:09
Sikorka: czyzby baza to (1,2)

a wymiar dim =1?
20 sty 17:11
Sikorka: to naprawde bardzo wazne....
20 sty 17:40
Sikorka: podbijam....
20 sty 18:30