Sprawdź dla jakich a i b wielomian jest podzielny przez trójmian
Kcysio: Sprawdź dla jakich a i b wielomian x3−3x2+ax+b jest podzielny przez trójmian x2+x+3.
Próbowałem podzielić ten wielomian przez trójmian a potem resztę z tego dzielenia przyrównać do
zera ale nie za bardzo mi to wychodzi
20 sty 16:39
Eta:
(x3−3x2+ax+b) : (x2+x+3) = x −4
−x3−x2−3x
−−−−−−−−
−4x2+(a−3)x +b
4x2 +4x +12
−−−−−−−−−−
(a−3+4)x+b+12 to: a−3+4=0 i b+12=0 ⇒ a=−1 i b= −12
20 sty 16:48
Kcysio: Bardzo dziękuję za pomoc
21 sty 15:51
Saizou : lub też tak
W(x)=x3−3x2+acx+b
P(x)=x2+x+3
W(x)=(x2+x+3)*(x+d)=x3+x2+3x+x2d+dx+3d=x3+(1+d)x2+(3+d)x+3d
1+d=−3 →d=−4
b=3d →b=12
3+d=a →a=−1
21 sty 15:57
Saizou : oczywiście b=
−12
21 sty 16:00
Kcysio: A mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego mnożymy ten trójmian przez (x+d) ?
21 sty 16:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro W(x) podzielne przez P(x)
to W(x) = P(x)*(x−d)
na liczba by było ... skoro 16 podzielne przez 2 to 16 = 2*d
a czemu (x−d) a nie np. (x
2−dx−e)

bo musi się zgadzać najwyższa potęga po obu stronach
po lewej masz x
4 ... po prawej x
3*x = x
4
21 sty 16:07
Kcysio: O dzięki teraz rozumiem
21 sty 16:23